Saturday, August 8, 2009

Satansverserna: Queer i tv-spelsvärlden.

Ingen människa är en ö. Även om jag gärna skulle leva i någon sorts spendid isolation och spendera min dagar med att konversera om gamla döda män med mustascher, tilltala folk med deras yrkestitel samt att klaga på kvinnor som bär byxor, så är dettta tyvärr inte möjligt. Istället tvingas man acceptera företeelser såsom vin på papperslåda och självhjälpsexperter.

Så, kära läsare, innebär detta då att jag är oförmögen att anpassa mig till tidens rådande melodi? Inte alls. För att tilltala mer "moderna" läsare tänker jag nu ägna åt den politiska korrekthetens mest sönderkramade begrepp: Queer.

I en förkortad och förenklad version kan man säga att queerteroin vänder sig emot manligt och kvinnligt som biologiska kategorier och lyfter istället hur könen främst skapas genom diskurser. I detta lyfter de även fram individer som de kallar för intersexuella, alltså individer som föds med en blandning av manliga och kvinnliga kromosoner (även kallade hermafroditer).

I och med att spelskapare som grupp mest består av nördiga killar från antingen USA eller Japan så har det varit relativt sparsmakat med dessa referenser i tv-spelsvärlden. Det finns dock undantag. Följande exempel är just en individ med oklar könsidentitet från min barndoms oskyldiga värld.

Birdo



Förmodligen en bekant karaktär för alla födda på 80-talet. I ens oskyldiga barndom så funderade man inte särskilt mycket över Birdos kön. Det är trots allt ganska uppenbart för den genomsnittliga sjuåringen. Birdo är rosa, har en rosett och långa ögonfransar samt spottar ut ägg ur munnen. Kort och gott, en tjej. Men här misstar sig den äppelkindade sjuåringen. Birdo är en kille! Frågan om hens kön är dock inte helt okomplicerat. När Nintendo släppte Super mario Bros 2 i USA så stod följande att läsa om den gode Birdo i instruktionsboken

"Birdo thinks he is a girl and likes to be called Birdetta. He likes to wear a bow on his head and shoot eggs from his mouth."

Från början är alltså Birdo en kille som tror att han är en tjej, med andra ord en transvestit. Nintendo tyckte dock att detta var lite för enkelt att smälta, i Japan är det nämligen inte helt ovanligt med män i rosett som spottar ägg på hederligt folk. I det nysläppta Super Smash bros brawl beskrivs därför Birdo istället som av "obestämbart kön". Vidare så menar även Nintendo att man skall använda "it" istället för "he" eller "her" när man skall prata om Birdo. Inte helt olikt de queerfeminister som för några år sedan föreslog att man skulle använda "hen" som pronomen istället för de mer gängse han eller hon. Faktumet att Birdo och Yoshi är ett par i Mario Kart framstår inte längre som lika oskyldigt.

3 comments:

Panik said...

Yoshi har aldrig varit en oskyldig karktär heller. I de gammla serierna hänvisas Yoshi till som en "han" och som kids var iaf jag helt säker på att det var så det låg till. men yoshis extremt ljusa röst och feminina sätt i b.la mario kart-spelen i kombination med det faktum att han kan lägga ÄGG skapar ju tvivelsutan en del frågor

är det möjligen så att Yoshi är Birdos kvinnliga motsvarighet - en hon som tror hon är en han? Hur än är fallet utgör dom ett mycket konstigt par indeed

h. said...

Yoshi är definitivt en konstig karaktär. Utan att fälla några värderande omdömen, som är det ändå anmärkningsvärt att han/hon låter sig bestigas av en italiensk rörmokare i mustasch.

Den bilden är även den relativt suspekt.

http://www.mariowiki.com/Image:Mario%27sT_Yoshi.jpg

Anonymous said...

consult learned codes disposable citystate likelihood spheres interference collections visit higher
lolikneri havaqatsu